Dětská skupina Informace provoz 2022/2023 - plán akci v DS

23.07.2022 11:49

Vážení rodiče a děti,

dovolte mi vás přivítat v novém školním roce 2022/2023 v naší Dětské skupině Lány EMC. Během školního roku se o Vás bude starat kvalifikovaný a zkušený personál. 

Naše dětská skupina je otevřena od pondělí do pátku od 7:30-15:30. Dny, ve kterých DS neprovozujeme najdete na našich webových stránkách, https://www.anglictina-prakticky.cz/english-mini-club/informace/.

Školní rok začne 1/09/2022 v 9:00 hodin.  

Fotografie zobrazujeme na facebookovém profilu English Mini Club. Informace ohledně aktivit najdete na nástěnce v chodbě DS a na dveřích hrací místnosti, ale také na našich webových stránkách.

Focení v DS

Vánoční focení dětí v DS bude probíhat 12.12.2022 od 8:00.

Jarní focení dětí je naplánované na 15.05.2023 od 8:00.

Konzultace týkající se vývoje dítěte je možné si domluvit kdykoliv během školního roku, neváhejte nás kontaktovat dle vašich potřeb, rádi vám se vším pomůžeme, vyslechneme případně poradíme.

Odhlašování obědů

 V případě, že musíte z nějakého důvodu odhlásit stravu vašeho dítěte na další dny, je nutné odhlásit přes náš odhlašovací systém webooker – EMC Cesta zpět z.s. . Pokud si nevíte rady prosím obraťte se na zaměstnance v DS rádi Vám pomohou jak na to. Důležité je, aby strava byly odhlášena do 12:00 předešlého pracovního dne.

Kroužky

Pro děti starší 4 roky nabízíme hrátky s angličtinou – intenzivní kurz, v případě zájmu nás prosím neváhejte kontaktovat. 

Adaptační režim:

První dny a týdny jsou pro dítě zásadní, přivyká novému prostředí a režimu dětské skupiny.  Naše dětská skupina nabízí adaptační režim (v prvních dvou měsících po nástupu), kdy umožníme dítěti postupně prodlužovat pobyt ve skupině dle dohody a programu.

Pokud Vaše dítko ještě s námi nebylo doporučujeme první a druhý den, návštěvu skupiny jen na 2 hodiny od příchodu. Z hygienických důvodů nebude možná ani výjimečná přítomnost rodiče ve třídě spolu s dítětem. Věřte, že paní učitelky/ tety jsou milé a hlavně zkušené, s dětmi si snadno poradí. Buďte na telefonu, kdyby bylo potřeba, určitě Vás budou ihned kontaktovat.  Adaptační režim bude pokračovat dle individuálního posouzení a potřeb vašeho dítěte.

Pozvolný proces pomůže dítěti postupně přivyknout a později se od Vás snáze odloučí. Dopřejte dítěti se na další den a delší pobyt s dětmi těšit, nespěchejte s celodenním pobytem, vyplatí se vám to. Je vyzkoušené, že pokud se dítě těší, zvykne si rychleji. Chcete-li rychlou adaptaci, mějte trpělivost, pomůžete tak dítěti nejvíce. Dle našich zkušeností ale některé děti potřebují i celý školní rok k tomu, aby se plně zapojily do kolektivu, přijaly pravidla, naučily se spolupracovat, respektovat kamarády.

Adaptační režim má pomoci, aby jejich další osobnostní, sociální, komunikační a činnostní rozvoj dál probíhal plynule a optimálně.   Děti ve věku kolem tří let bývají dříve unavené. Program je sice vždy přizpůsoben věku a možnostem dětí, ale zpočátku si musejí zvykat na to, že jsou na ně kladeny i určité požadavky. Také je v nově vzniklém kolektivu vyšší riziko onemocnění dětí, protože jejich organismus a imunologický systém si nejprve musí na nové prostředí zvyknout.

Co Vám jistě pomůže v prvních dnech a týdnech:

 • Je dobré používat stejné ranní rituály (odvádí stejná osoba, stejně připravuje oblečení, snídani, zpívají spolu nebo poslouchají jednu oblíbenou písničku, chodí se stejnou cestou, všímají si stejných věcí, jak vypadají dnes atd.)

• Voďte dítě do DS vždy s dostatečným předstihem a v pravidelný čas a vyzvedávejte dítě, pokud možno ve stejnou hodinu. 

• Při domluvě s dítětem používejte konkrétní údaje o tom, kdy je vyzvednete – např. po obědě, po svačině, po spaní, atd. 

• Rozlučte se krátce, loučení neprotahujte! I plačící dítě se po chvíli uklidní.

• Snažte se být trpěliví a usměvaví, Váš úsměv dítěti dodává jistotu.

• Dítě pozitivně motivujte – ptejte se svého dítěte, s kým a na co si hrálo, vyzdvihněte jeho pěkné zážitky, zahrajte si s ním hru, které se v DS naučilo. 

• Dbejte prosím na pravidelné a včasné večerní ukládání dětí. Předejdete tak nepřiměřeným ranním výstupům dítěte, které jde do skupiny s pláčem ne proto, že je tam nerado, ale jen proto, že se cítí unavené nebo nevyspalé. 

• Pravidelně, nejlépe denně, se seznamujte s programem v DS. Svému dítěti můžete říci, co ho čeká, na co se může druhý den těšit. 

• Pozor na sliby. Pokud dítěti řeknete, že pro něj přijdete po obědě, dodržte to. Vaše dítě si to pamatuje a čeká na Vás. Není nic smutnějšího, než když dítě čeká a čeká...

Čím můžete dítěti před nástupem do dětské skupiny pomoci?

• Nechávejte dítě na určitou dobu v péči jiného známého člověka, choďte s ním do nových prostředí, hrajte s ním např. i hru na schovávanou. Čím více pozitivních zkušeností s krátkodobým odloučením dítě získá, tím lépe si zapamatuje, že po odloučení přichází shledání a že se pro něj vrátíte. 

• Podporujte samostatnost dítěte v základních sebeobslužných a hygienických návycích (umýt si ruce, samostatně jíst, pít, smrkat, oblékat se, obouvat se, uklízet si hračky). Dítě pak nebude vystrašené, kdykoliv nebudete na blízku, protože bude vědět, že si umí poradit a že to zvládne samo.

• Pořiďte dítěti oblečení, které se snadno obléká, a boty, které se snadno nazouvají (vhodné jsou suché zipy).

• Udělejte si na tyto činnosti čas, abyste na dítě nemuseli spěchat, obrňte se trpělivostí. :-) Chvalte dítě, když se mu něco podaří, povzbuzujte ho, když mu něco nejde. 

Potřeby do skupiny

 Přineste dítěti tašku na oblečení:

·oblečení do třídy (tričko s krátkým rukávem, kraťasy, příp. tepláky, ponožky), přezutí – ideálně měkké textilní bačkory s plnou patou (nebo ortopedické sandály, které můžete využít po létě, než z nich dítě vyroste) a

·náhradní oblečení (spodní prádlo, tepláky/legíny, ponožky, tričko atd.), dále vhodné oblečení na ven podle aktuálního počasí.

·Počítejte s tím, že s dětmi chodíme ven za každého počasí (vyjma vytrvalého a silného deště). Vaše dítě se může umazat, proto na ven doporučujeme jiné oblečení, než ve kterém dítě do skupiny přijde.

·Doporučujeme dát dítěti do skupiny také holínky a nepromokavou bundu, čepici (kšiltovku na léto), pláštěnku (zcela nevhodný je deštník).

·Veškeré oblečení dítěti podepište.

·Hygienické potřeby jako jsou plenky, vlhčené ubrousky či dostatek papírových kapesníků.

Pamatujte také na to, že nachlazené nebo jinak nemocné dítě nepatří do skupiny. Berte ohled na ostatní zdravé děti a také na personál DS. 

Ostatní pokyny

Při nástupu do DS prosím o odevzdání dokumentů v originálech. Jedná se o evidenční list, žádost, lékařské potvrzení, potvrzení o postavení na trhu práce a dokumenty GDPR.

Předem si prostudujte Provozní řád DS a Plán péče a výchovy. Příslušné dokumenty týkající se provozu DS najdete na webových stránkách www.anglictina-prakticky.cz. 

Těšíme se na nový  rok a věříme, že vytvoříme dobrý kolektiv podporující vzájemnou spolupráci, tvůrčí atmosféru a zdravý vývoj osobnosti všech dětí.    

 

 

Příloha: Plán akcí – školní rok 2022/2023

Plán akcí – školní rok 2022/2023

Datum

 

 

 

Popis akce

 

Září

 

 

 

 

 

 

 

Adaptace skupiny

 

Výroba draků

 

 

Seznamovací aktivity

Drakiáda Lány

 

 

Putování za mravenci

Sběr kaštanů

 

Říjen

 

 

 

 

 

 

3.-7.10.

Týden zdraví

     

 

24.-31.10

Halloweenský týden

     

 

26.10.

Halloweenská párty – kostýmy s sebou

 

 

31.10.

Dlabání dýní

     

 

Listopad

 

 

 

 

 

14.-18.11

Barvy podzimu - barevný týden

 

 

 

 

pondělí

žlutá barva

 

 

 

 

úterý

červená barva

 

 

 

 

středa

zelená barva

 

 

 

 

čtvrtek

hnědá barva

 

 

 

 

pátek

černá/šedá barva

 

 

 

Sběr papíru

     

 

 

Zvířátka v lese -enviromentální projekt

 

 

Prosinec

 

 

 

 

 

 

Svátky a tradice

     

 

5.12.

Mikulášská nadílka

     

 

12.12.

Vánoční focení

     

 

 

Vánoční dílničky

     

 

 

Vycházka ke krmelci

(vánoční nadílka pro zvířátka)

 

Leden

 

 

 

 

 

 

2.1.-6.1.

Život u Eskymáka

     

 

11.1.

Pyžamový den

     

 

17.1.

Zimní olympiáda

     

 

Únor

 

 

 

 

 

 

 

Zimní radovánky

     

 

 

Jak zatočit s bacily

     

 

16.2.

20.02.- 24.02

Maškarní bál

Jarní prázdniny - zavřeno 

     

 

Březen

 

 

 

 

 

 

13.-17.3

Týden s pohádkou

     

 

 

Dramatizace pohádky

   

 

21.3.

Ponožkový den

     

 

Duben

 

 

 

 

 

 

 

Velikoce a tradice

     

 

5.4.

Velikonoční dílničky

     

 

17.-21.4.

Projektový týden Den Země

   

 

24.-28.4

Týden plný čarování

     

 

28.4.

Čarodějnický rej

     

 

Květen

 

 

 

 

 

 

9.-13.5.

Polytechnické dílničky

   

 

 

Naše maminka

     

 

19.5.

Vycházka zámecká zahrada

   

 

 

 

 

 

 

Červen

 

 

 

 

 

 

 

Pěší výlet do Obůrky

   

 

1.6.

Den dětí

       

 

12.6-16.6

Polytechnická dílnička

   

 

 

Den otců

       

 

29.6.

zahradní párty